Energetikai tanúsítvány adásvételi szerződéshez

ügyvéd, siófoki ügyvéd, ügyvéd siófok, pécsi ügyvéd, Dr. Kovács Barbara ügyvéd
Megnyitottam új irodáimat!
2018-02-11
Bankkártyás fizetési lehetőség hamarosan
2018-04-08
Összes

Energetikai tanúsítvány adásvételi szerződéshez

Ingatlan adásvétel esetén az eladó köteles energetikai tanúsítványt készíttetni, a szerződésben pedig a tanúsítvány egyedi azonosítóját fel kell tüntetni. A tanúsítás szabályait az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI.30.) Kormányrendelet tartalmazza.

A rendelet alapján az épület energetikai jellemzőit tanúsítani kell a rendelet hatálya alá tartozó

 1. a) új épület építése;
 2. b) meglévő épület vagy önálló rendeltetési egység
 3. ba) ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása, vagy
 4. bb) bérbeadása;
 5. c) 250 m2, vagy ennél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén.

A rendelet hatálya nem terjed ki:

 1. a) az önálló, más épülethez nem csatlakozó, 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre;
 2. b) az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt épületre;
 3. c) a legfeljebb 2 évi használatra szánt felvonulási épületre, fólia- vagy sátorszerkezetre;
 4. d) hitéleti célra használt épületre;
 5. e) a nem lakás céljára használt alacsony energiaigényű olyan mezőgazdasági épületre, amelyben a levegő hőmérséklete a fűtési rendszer üzemideje alatt nem haladja meg a 12 °C-ot vagy négy hónapnál rövidebb ideig kerül fűtésre és két hónapnál rövidebb ideig kerül hűtésre;
 6. f) műhelyre vagy az ipari területen lévő épületre, ha abban a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m2, vagy a fűtési idényben több, mint húszszoros légcsere szükséges, illetve alakul ki.

A tanúsítvány tíz évig hatályos. Ha a tanúsítvány hatálya alatt az épületre irányadó jogszabályban meghatározott követelményérték megváltozik, vagyis jelentős felújítást eszközölnek azon, az épület energetikai minőségi osztályba sorolását ismételten el kell végezni, ha a tanúsítvány hatálya alatt eladás, vagy bérbeadás történik. Új tanúsítvány készítésével az előző hatályát veszti.

A tanúsító tevékenysége elvégzéséért díjra jogosult, amelyet a tanúsítás elkészítésére fordított idő alapján úgy kell megállapítani, hogy a tanúsítás díja megkezdett óránként legfeljebb 5500 forint.